10 Mayıs 2012 Perşembe

10 - 16 Mayıs Engelliler Haftası

Engellilerin sorunlarına eğilmek ve onları hatırlamak adına ülkemizde lokal olarak çeşitli etkinliklerle kutlanan hafta. Bu vesileyle radyo ve televizyonlarda en azından bir hafta süre ile engelliler konu edilecek ve onların sorunlarına dikkat çekilecek. Engellileri ve ailelerini tam olarak anlayabilmek, engeli olmayan ve yakın çevresinde engelli bir tanıdığı olmayan birisi için zor. Didem'in ayağının kırılarak alçıya alındığı süreçte bu konuda algılarım biraz daha açıldı ve çevremize daha değişik bir gözle bakmaya başladık. Ayağı alçıda geçirdiği süre içerisinde koltuk değnekleri ile yürümeye çalışırken yaşadığımız muhitin bu konuda ne kadar kötü dizayn edildiğini net bir şekilde tecrübe ettik. Diğer belediyeleri bilmem ama Bahçelievler belediyesi bu konuda kesinlikle sınıfta kalmıştır. Caddelerdeki kaldırımlarda yani yayanın yürümesi gereken yolun ortasında ağaç mı istersiniz, tekerlekli sandalyenin hareket alanı üzerinde ağaç koruma betonları mı yada tekerlekli sandalye için yapılmış kaldırım kenarlarının abuk açıları mı dersiniz. Saymakla bitmeyecek eksiklikler ve aksaklıklar!! Ben bu yolları engellilere uygun şekilde düzenleme adına bu işin nasıl olup da bu kadar kötü yapıldığını hep düşündüm ama bulamamıştım.
Bugün konu ile ilgili bir radyo programından öğrendim ki bu kaldırımların denetlenmesinden sorumlu mimarlar gerekli eğitimi almamışlar. Bundan böyle eğitim programlarına dahil edilmiş, önümüzdeki yıllarda bu konuda gerekli bilgilerle donatılmış mimarlar mezun olduğunda durumumuz biraz daha düzelecekmiş.
Bu konuda çalışan ve geniş bilgi alınabilecek kurumlarımız  http://www.aile.gov.tr/ ve  http://www.ozurluveyasli.gov.tr  2012 Temmuz engellilerin kolay erişimi için belediyelerce yapılacak düzenlemelerin tamamlanması için son tarihmiş ve bu yasal bir gereklilik, bu da şu manaya geliyormuş; eğer engelli birisi gerekli düzenlemelerin tamamlanmadığı konusunda ilgili mercilerde yasal girişimde bulunur ise
( yada bu konuda çalışan dernekler) belediyelerin bu aksaklığı derhal gidermeleri gerekiyormuş. Umarım her konuda olduğu gibi bu konuda da pratikte sınıfta kalmayız.

7 Mayıs 2012 Pazartesi

au revoir Sarko :)

Fransa'da bugün ikinci turu gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıktan yüzde 52 oyla François Hollande çıktı.