5 Ekim 2015 Pazartesi

Kepek Sorunu ve doğal tedavi yöntemleri

Saçlarınızı düzenli olarak yıkayınız fakat takıntı haline getirmeyiniz. Kepek kafa derinizdeki ölü hücrelerin dökülmesidir. Saç tarafından üretilmemektedir.

Mayo Clinic kepeklenme yatışana kadar saçlarınızı hergün kepek şampuanı ile yıkamanızı önermektedir. Sonrasında kepek şampuanının haftada 2-3 kez kullanılmasını önermektedir.

Gereğinden fazla yıkamak, özellikle ağır kimyasallar içeren (örn.lauryl sulfate) şampuanlarla saç derisinin kurumasına ve irrite olarak daha çok kepek döküntisine yol açar.

Kepek şampuanına işlevini tamamlaması için süre tanıyınız. Saçlarınızı kepek şampuanları ile yıkadığınızda en az 5 dakika saçınızda tutunuz ki işlevini yerine getirebilsin.

Kepekten korunmak için her duştan sonra saçınızı fırçalayın. Saçınızı fırçalamak
saç derinizde ve saçınızdaki doğal olarak oluşan yağın başınızın tamamına dağılmasını sağlar.
Saçlı derinin başladığı yerden geriye doğru tarayınız.

Stresten ve stresli durumlardan uzak kalmaya çalışınız. Fast food, şekerli yiyecekler gibi sağlıksız besinlerden kaçının. Sağlıksız beslenme cilt, saç derisi ve sç sorunlarına yol açar.

Çinko ve B6 vitamini saç ve saç derisi sağlığı için önemlidir.

Yöntem 1. Yoğurt Kürü
Saçınızı su ile yıkayın ve durulayın. Sade yoğurdu saç derinize sürürek 10-15 dakika kadar
bekletiniz.Durulayın ve eğer gerektiğini düşünüyorsanız çok az miktarda şampuan ile tekrar yıkayın
Son durulama için kekik,ısırgan veya adaçayı ile birlikte 2 çay kaşığı sirke kullanabilirsiniz. Bitkilerden herhangi birini kurutulmuş yada taze olarak  bir tatlı kaşığı kadar 1 fincan ısıtılmış su içerisinde demleyerek kullanabilirsiniz. Poşet formuda kullanılabilir.

Yöntem 2. Aspirin Kürü
2 aspirini bir bez veya peçete içinde eziniz. Ezdiğiniz aspirini günlük şampuanınıza katınız. Saçınızı yıkadıktan sonra durulamadan 2 dakika saçınızda bekletiniz.

Yöntem 3. Elma Sirkesi
Yeterli miktarda elma sirkesini su ile yarı yarıya karıştırın.Saçınızı yıkayın ve elma sirkesi su karışımını saçınıza ve saç derinize masaj yaparak uygulayın.Gözlerinize gelmesin. Eğer sedefiniz varsa veya iyileşmemiş yara yada kabuk varsa yangı hissedebilirsiniz. (Eğer böyle bir durum oluşursa suyla durulayabilirsiniz.)
Saçınızda 10 ila 15 dakika kadar tutup durulayın.Saçınız kuruduğunda sirke kokusu gidecektir. Bir hafta boyunca hergün tekrarlayınız.

Yöntem 4.Muz ve Sirke Kürü
Bir muzu iki fincan sirke ile karıştırın. Tamamıyla karıştığından emin olun, karıştırmak ve ezmek için çatal veya  yumurta çırpıcı kullanabilirsiniz.
Karışımı saçınıza ve saç derinize masaj yaparak uygulayın. Saçınızı tamamıyla kaplaması için 5-10 dakika kadar bu işlemi sürdürün.15-20 dakika kadar başınızda beklettkten sonra durulayın. Bir hafta boyunca hergün uygulayın.Sonrasında haftada bir gün önleyici tedavi olarak uygulamay devam ediniz.
Yöntem 5. Kabartma tozu
Şampuan yerine saçınızı bir avuç kadar kabartma tozu kullanarak yıkayın. Kabartma tozu doğal bir kepek gidericidir.1 dakika kadar saçınızı durulamadan bekletiniz. Sonrasında iyice yıkayınız.2 hafta boyunca bu küre devam ettiğinizde saç deriniz doğal yağları üretmeye başlayacak ve saç deriniz nemlenecek ve kepekten kurtulacaktır.

Yöntem 6. Kabartma tozu ve Limon
Taze sıkılmış limon suyunu kabartma tozu ile karıştırınız.
Saç derinize uygulayınız. Bir kaç dakika bekleyiniz.Saç deriniz kaşınmaya başladığında yıkayınız. Daha sonra elma sirkesi ile durulayınız.

Yöntem 7. Yumurta yağı
Saç derinize yumurta yağı ile 5-10 dakika masaj yapın ve bir gece boyunca saçınızda kalsın.
Kozmetik kullanım ve doğal  cilt bakımı çin evde yumurta yağı hazırlayabilirsiniz.Yumurta yağı cilt bakımı, akne tedavisi, saç dökülmesi ve saç beyazlamasını geciktirme amaçlı kullanılmaktadır. Direkt olarak yumurta sarısınının kullanılmasından daha güvenlidir. Çünkü yumurta sarısında salmonella bakterisi bulunabilir ve direkt uygulanması sonucu ağır iltihaplanmalara sebebiyet verebilir.

Yumurta Yağı Hazırlanışı

1- 6 adet yumurtayı 15-20 dakika boyunca kaynatın. Soğuttuktan sonra soyun ve her birini ortadan ikiye bölün.
2- Yumurtayı sarısından kaşık vasıtasıyla ayırın. Ayırdığınız beyazı yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
3- Yumurta sarısını derin bir tavada püre haline getirin. Mümkün olduğunca ezmeye çalışın.
4- Tavayı alevli ateşin üzerinde duman ve koku gelinceye kadar ısıtın. Kısa aralıklarla karıştırın ve ezmeye devam edin.
5- Yumurta proteini yanıp geriye yumurta yağı salıncaya kadar ısıtmaya devam edin. Bu aşamada çok miktarda keskin duman oluşabilir. Dikkat edin evi yakmayın.
6- Tavanın soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
7- İnce bir süzgeç veya bez kullanarak yağı süzün. Temiz ve kuru cam veya seramik (metal veya plastik olmamasına özen gösterin) bir kaba koyun. Yağın içerisinde gözle görülen katı maddeler varsa tekrar süzerek bunlardan kurtulun. Bu yumurta yağını buzdolabında 3 yıl oda sıcaklığında 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz. Şayet dikkatli olursanız yağ 5 yıla kadar temiz olarak kalır.
8- Hafta bir başınıza masaj yaparak bu yağı saç dökülmelerine ve saç beyazlamalarına karşı kullanabilirsiniz. Aynı zamanda akne tedavisinde de bu yağdan istifade edebilirsiniz. Yumurta yağının yanıklarının, kesik ve yaralanmaların iyileşmesini hızlandırıcı bir etkisi de bulunmaktadır.
Uyarı: Daima temiz ve kuru bir kaşık kullanarak nemden doğabilecek kirlenmenin önüne geçebilirsiniz.

Sabah saçlarınızı yumuşak bir şampuanla tek sefer yıkayın, tercihen bitkisel bir şampuan kullanın. Yumurta yağı kürün 12 hafta boyunca haftada 2-3 kez tekrarlayın. Sonrasında kepek oluşumunu engellemek için dönem dönem tekrarlayın.

Yöntem 8 Hindistan cevizi yağı
Saçınızı suyla yıkayın.Sonrasında kurutun, saçınızın ipeksi değil kuru formda olması gerekiyor. Saç derinize hindistan cevizi yağını sürünüz ancak saçlarınıza bulaştırmamaya çalışın.
Biraz beklettikten sonra çift su ile yıkayarak arındırınız. Kepek gidene kadar haftada bir tekrarlayınız.

Yöntem 8. Hindistan Cevizi ve Bal Kürü
Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, yoğurt ve balı karıştırın. Oran 2:2:3:2 olsun böylece yumuşak bir karışım elde ediniz. Çok akışkan olmasın.Gerekirse daha fazla yoğurt ve balla kıvamı artırabilirsiniz.
Karışım ile saçınıza köklerden uçlara doğru masaj yapınız.Bu işlemi 10 dakika kadar sürdürünüz.Böylece gözenekler açılacak ve kan dolaşımı hızlanacaktır.
20 dakika boyunca başınızda tutun, mümkünse buharda tutulmalıdır. Mümkünse küvette oturun.
Şampuanla saç derinizi temiz hissedene kadar yıkayın

Yöntem 9. Çay Ağacı şampuanı
En az %5 çay ağacı yağı içeren bir şampuan kullanınız. Yıkadıktan sonra 5 dakika bekletin ve durulayın.

Yöntem 10. Zeytin yağı Kürü
Saçınızı yıkamadan zeytinyağı sürün. 5-10 dakika bekletin ve yıkayın. Yatmadan önce tekrar zeytinyağı sürün ve bir havluyla saçınızı sararak yatın.

Yöntem 11. Ağız gargarası
Ayda bir kez uygulayınız
1 birim gargarayla 9 birim su karıştırın. Saçınızı yıkadıktan sonra saçınıza bu karışımla masaj yapınız. Durulama yapmayınız.

Yöntem 12. Limon suyu
Saçınıza ve saç diplerinize limon suyunu sürün.  20-25 dakika bekleyin, saç derinizi kaşındırabilir, normaldir. Saçınızı yıkayarak durulayınız, gerekli görüyorsanız şampuan kullanabilirsiniz.

Genel olarak:
Kepek şampuanlarını hergün kullanmayınız, böylece saçlı derideki doğal yağların oluşumuna izin vermiş olursunuz.
Saç diplerinizi tırnaklamayınız ve kabukları yolmayınız. Bu durumunuzu kötüleştirecektir.Kaşıntılı durumlarda çay ağacı yağı ile masaj yapınız.
Saç fırçanızı düzenli olarak sirke ile temizleyiniz.
Dar işli bir tarakla saçlarınızı tarayın. Dilerseniz çok az bir miktarda bebek pudrası döküp sonrasında tarayabilirsiniz.
Normal şampuan kullanırken dahi biraz limon suyu ilave ediniz.
Kepek önleyici yağlarla bakımınızı destekleyiniz.

Uyarılar:
Saçınızdaki kepeklenme çok fazla ise mutlaka doktorunuza müracaat ediniz.
Eğer muz kürü yaptıysanız saçınızda hiç kalıntı kalmadığından emin olunuz.
Saçınızda kabuklanma var ise saç derinizde sedef veya seberoik dermatit olabilir. Doktora müracaat ediniz.
Kepek şampuanını keserseniz kepek sorununuz daha ağır bir şekilde başlayabilir.
Alerjik olduğunuz malzemelerle kür uygulamayın.

Burada belirtilen doğal tedavilerin size uygunluğunu takip ediniz. Herkesin cilt ve saç özellikleri değişiktir.