30 Mayıs 2023 Salı

30 Haziran - 13 Temmuz 2023 İyonya Adaları ve Yunanistan gezisi

Yunanistan Başkonsolosluğundan yaptığımız Schengen vize başvurumuz daha önce alınmış onlarca vize olmasına rağmen 20 gün kalışlı ve 2,5 aylık süre için verildi. Bu durunda gezi planlarımızda revizyon yapmak zorunda kaldık. Gezi süremizi kısalttık. Dolayısı ile harcayacağımız tutarlar azaldı, böylece Yunanistan turizmi de daha az gelir elde edecek. Türk vatandaşı olduğumuz için yüzlerce Euro vize masrafı ödeyip alabildiğimiz vize süreleri limitli. Umarım yakın bir gelecekte bu konuda olumlu gelişmeler elde edilebilir. Bizim gibi gezmek üzere Avrupa ülkelerine giden Türk turistlerin dışında binlerce Türk iş ve bilim insanı ekonomik, ticari ve bilimsel faaliyetlerde bulunmak üzere fuar, seminer ya da kongre gibi amaçlarla Avrupa Birliği ülkelerine gidiyorlar. Dolayısı ile sınırlı verilen yada hiç verilmeyen vizeler kültürel, ekonomik ve bilimsel alanda etkileşimi azaltıyor.

30 Haziran 2023

Sabah saat 04:30 da evden ayrıldık ve İpsala Gümrük kapısına ulaştık. Sınırda hiç bekleme yapmadan iki kapıyı da geçerek Yunanistan'a giriş yaptık.  Yolun tamamı çok uzun olduğu için Halkidiki bölgesinde 1 gece konaklama kararı aldık. Booking.com üzerinden araştırdığımızda gecelik fiyatı €75 olan bir otel bulduk. Oteli görmeden satın almak istemediğimiz için otele gittik ve odayı görmek istediğimizi söyledik. Oda gayet güzeldi ve çok yeniydi, pansiyon sahibine fiyat sorduğumuzda €60 istedi. Ödedim ve bu oda için booking.com da fiyatın €75 olduğunu söyledim, bana booking'e konaklama başı %30 civarında toplam gecelik tutar üzerinden komisyon ödediğini söyledi. Açıkçası diğer rezervasyonlarımı da booking üzerinden yaptırmış olduğum için kendimi kazıklanmış hissettim. 

Halkidiki'ye ulaşım biraz problemli, yollar çok dar ve dolambaçlı, mesafe kısa olmasına rağmen yol çok uzun sürdü. Halkidiki'de Neo Marmaras bölgesinde kaldık, çok kalabalık bir lokasyon. Daha çok Türkiye, Bulgaristan ve Sırbistan'dan gelen turist araçları ile karşılaştık. 

Akşam yemeğini yediğimiz lokanta sahilde çok popüler ve şık bir lokanta idi ancak yemekleri memnun etmedi. Özensiz hazırlanmış yemeklerdi, fiyatlarda Yunanistan geneline göre çok yüksekti.

Not: booking.com ciddi bir monopol kurmuş ve bizden hak etmediğini düşündüğüm bir hizmet bedeli tahsil ediyor. Ben bu seyahatimiz boyunca uygulama üzerinden €966,30 tutarında rezervasyon yaptırdım ve ödedim. Anladığım kadarı ile bu rezervasyonlarım için booking.com'a en az €241,57 ödemişim. Açıkcası üzüldüm. 

 01.07.2023 sabah erken kalkıp Lefkada'ya yola çıktık. Türkiye'den çıktıktan sonra otoyollara yaklaşık toplamda €200 civarında para ödedik.

3 gece kaldığımız Lefkada pek hoşumuza gitmedi, deniz güzel fakat plajlarda 2 şezlong ve bir şemsiye için €20/ gün ücret talep ediyorlar ve bu ücrete başka bir şey dahil değil.  

01 - 04 Temmuz 2023 Athineon Otel Nydri Lefkada €225 

Otel güzeldi, interneti kullanılamıyor, odada kasa yok. Bize verilen oda zemin kattaydı, gürültü sorunu yaşamadık. Otel sahibi çıkışta bir şişe şarap hediye etti. Otel şehrin merkezinde turistik merkeze yürüme 5 dakika. Şehirde hoşumuza giden yegâne restoran Mamma Mia adındaki balıkçı lokantası oldu. Fiyatlar normal, yemekler çok güzel. İşletmeci Almanya'da çalışmış, Türkleri tanıyan ve seven birisi. Canlı müzik yapan bir grup vardı. 

4 Temmuz'da sabah 08:00 de feribota binerek Kefalonya'ya geçtik.

04 - 09 Temmuz 2023 Sunset Beach Appartments Kefalonia €486 

Kefalonya'da konakladığımız otel şehir merkezi olan ARGOSTOLi'ye araçla 15 dakika mesafedeydi. Gece dışarı çıktığınızda otele geri dönmek zor. Yollar karanlık, dar ve ışıklandırma yok. Bu otel tabiri caizse Doğan görünümlü Şahin. Banyoları eski ve tuvaleti kullanmak sıkıntılı. Havaalanının tam dibinde tüm kalkan- inen uçaklar yanınızda. Neyse ki gece geç saatlerde pek uçuş yoktu ya da biz yorgunluktan duymadık. Gecelik sadece oda €97 hak etmiyor, olması gereken fiyat €60 Şehir merkezinde 3 yıldızlı Ionian Plaza Hotel'in fiyatı gecelik kahvaltı dahil €114. Adada park problemi yok, bir daha gidersem kesinlikle şehir merkezinde kalırım.

Kefalonya'da yollar nispeten daha iyi. Plajlar güzel, şehir merkezi Türkiye'deki tatil yerleri gibi, yemekler vasat fiyatlar yüksek. Feribot biletini aldığımız acentedeki kadınların önerisi ile bir köye deniz ürünleri yemeye gittik, çok başarılı idi. Hayatımızda ilk iskorpit balığını da burada yedik, çok güzeldi.

9 Temmuz sabah 08:00 da feribotla Zakintos'a hareket ettik. 1 saatlik yolculuk sonrasında Agios Nikolas limanına ulaştık. Oradan Zakintos şehir merkezine giderken gördüğümüz adanın en meşhur plajında denize girdik. Yol üzerindeki bir sonraki plaj çok meşhur sülfür plajı adı verilen yerdi. Sülfür plajı yukarıdan çok güzel görünmekle birlikte sülfür kokusu dayanılır gibi değildi.

 

 09 - 12 Temmuz 2023 Casa Zante by Karras Hotels Zakintos €425,50 Bu otel çok yeni bir binada ancak şehre araçla ulaşmak 15 dakika kadar sürüyor. Otelin sahibi yok, sizi karşılayan kimse yok, telefonla görüştüğümüz bir kadın bize anahtarı alabilmemiz için bir şifre gönderdi, odaya girişimizi kendimiz yaptık. Genel temizlik çok kötü ama yatak ve çarşaflar iyiydi, havlu değişimi de yaptılar. İnterneti kullanamadık, kettle bozuktu değiştirdiler, ekmek kızartma makinesi bozuktu değiştirmediler. Odada kasa vardı.

 

12 Temmuz'da €65 daha ödeyip Zakintos'dan ana karaya geçtik. €13 ödeyerek hayli uzun bir köprüden geçerek yolumuza devam ettik, aşırı yorulduğumuz için 1 gece Kavala'da konakladık. Şehir merkezindeki Oceanis otelde kaldık. Kahvaltı dahil 2 kişilik oda için €60 ödedik. 

Ertesi gün şehri gezdik, sonrasında Dedeağaç'a geçtik ve orada son yemeğimizi yedik. Dedeağaç'ta yediğimiz deniz mahsulleri inanılmaz güzeldi ve fiyatlar tüm Yunanistan'a göre en ucuz fiyatlar.

Geri dönüşte yaklaşık 2 saat kadar Yunan tarafında bekletildikten sonra ülkemize dönüş yaptık. Genel olarak çok güzel bir gezi oldu. Bir daha bu destinasyona gider miyim? Emin değilim, gidersem araçla gider miyim? Kesinlikle gitmem. Lefkada'ya gidilmese de olur, zaten oraya gittiğinizde herkesin aynı şekilde düşündüğünü görüyorsunuz. Kefalonya gezilip görülecek bir yer ancak 1 kez gitmek yeterli. Zakintos güzel ama oraya da bir daha gitmem, çok fazla İngiliz turist var aynı Marmaris olmuş.

 

Otel konaklama uygulaması     :  https://www.booking.com/

Yolculuk planlama uygulaması : https://www.viamichelin.com/

Feribot Şirketi                            : https://www.rome2rio.com/

 

  <script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-0673798406940971"

     crossorigin="anonymous"></script>